Biserica Ortodoxă Română prănuiește Soborul Sf Mihail și Gavriil. Iată ce tradiții și superstiții trebuie să respecți în prima sărbătoare de cruce roșie a lunii noiembrie 2019

Sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil este una dedicată tuturor îngerilor, de aceea, aceasta este numită ”sobor”. Despre îngerii Mihail și Gavriil nu se cunosc foarte multe amănunte, dar sunt descriși în Biblie ca fiind ”duhuri slujitoare”.

Arhanghelul Mihail este lăudat pentru loialitatea față de Dumnezeu, fiind amintit mereu de către creștini. Despre Arhanghelul Gaviil se știe că a luat chip omenesc și a făcut multe minuni. Gavriil este descris că fiind îngerul tălmăcitor al vedeniei și este, de asemenea, el este cel care i s-a arătat lui Ioachim și Ana, vestind nașterea Maicii Domnului.

În plus, conform credincioșilot, Arhanghelul Gavriil este cel care a mutat piatra de pe ușă mormântului și a stat deasupra ei când Iisus Hristos a Înviat. Pentru toate aceste fapte remarcabile Biserică Ortodoxă îl sărbătorește odată cu Sfântul Arhanghel Mihail, ocupând un loc de cinste în religia creștinească.

Sf Mihail și Gavriil 2019: Tradiții și superstiții în România

Arhanghelul Mihail este un personaj mai venerat în folclorul religios românesc decât Arhanghelul Gavriil, fiind cel care poartă cheile raiului și care luptă împotriva diavolului, veching totodată la capul bolnavilor.

Potrivit credinței populare, Arhanghelii asistă și la judecată de apoi, sunt patroni ai casei, ard păcatele acumulate de patimile omenești firești și purifică, prin post, conștiințele.

În zonele de munte, Arhanghelii erau celebrați și că patroni ai oilor. De aceea, stăpânii acestor animale făceau o turtă mare din făină de porumb, numită „turtă arietilor” (arieții fiind berbecii despărțiți de oi), ce era considerată a fi purtătoare de fecunditate.

Turta se arunca în dimineața de 8 noiembrie în stânele oilor. Dacă turtă cădea cu față în sus era semn încurajator, de bucurie în rândul ciobanilor, considerându-se că în primăvară toate oile vor avea miei, iar dacă turtă cădea cu față în jos era mare supărare îndeosebi în satele și târgurile bucovinene.

De 8 noiembrie se fac pomeniri și praznice pentru cei morți, iar, în biserici, fiecare creștin aprinde câte o lumânare că să aibă asigurată lumina de veci, călăuzitoare pe lumea cealaltă.

Se obișnuiește ca în ziua de Sfântul Mihail și Gavril, sau în ajunul sărbătorii de Sfântul Mihail și Gavril, să se împartă pomană pentru sufletele morților, aceste ofrande numindu-se popular “Moșii de Arhangheli”.

Ca și tradiții și superstiții ale sărbătorii, de sfinții Mihail și Gavriil se aprind lumânări, atât pentru oamenii în viață, cât și pentru cei trecuți în neființă fără lumânare sau dispăruți în împrejurări năprasnice.

De ziua Sfinților Mihail și Gavriil, în zone din Transilvania se coace turta areților, adică a berbecilor despărțiți de oi. În această zi areții se împreună din nou cu oile, iar turta din grâu sau din porumb, gata coaptă și rumenită, se aruncă între oi.

Superstiția spune că dacă, această turtă, va cădea cu fața în sus, oilor le va merge bine când vor făta, dacă însă va cădea cu fața în jos, se spune că le va merge rău. Ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil se serbează fiindcă ei iau sufletele oamenilor când mor.